Menu

Oriënteren op de Nederlandse Arbeidsmarkt: ‘We proberen echt in de vaktaal te duiken’

De herfstvakantie is voorbij, de lessen bij Delken&Boot zijn begonnen én er worden dus weer veel activiteiten in het kader van Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) georganiseerd in ons studiehuis Rotterdam. Tijdens deze vrijblijvende ONA-activiteiten, die de verplichte ONA-lessen aanvullen, kunnen cursisten meer leren over werken in Nederland, hun interesses, en krijgen ze praktische tips voor hun zoektocht naar een geschikte baan. De maand november werd afgetrapt met een activiteit over ‘Beroepen in Nederland’.

Met behulp van ‘beroepenkaarten’ gingen cursisten, samen met Anouk, docente en coördinator van het Studiehuis Rotterdam, in gesprek over werken in Nederland. Welke beroepen vind je nou eigenlijk leuk? Welke woorden zijn belangrijk voor je beroep? En heb je een opleiding nodig in Nederland om een specifiek beroep te mogen doen? Deze vragen werden uitgebreid behandeld tijdens de interactieve ochtend.

Door middel van dit soort ONA-activiteiten wil Delken&Boot het belang van vaktaal benadrukken. ,,We probeerden tijdens deze activiteit echt in de vaktaal te duiken. Het is belangrijk dat cursisten de woorden, die bij verschillende beroepen horen, kennen. Je hebt nu eenmaal specifieke termen nodig om bepaalde beroepen te kunnen uitoefenen’’, aldus Anouk.

,,Daarnaast zijn we ook heel realistisch en kijken we samen met de cursist of het ‘wensberoep’, zoals we dat noemen, haalbaar is. Als dit zo is, kijken we welke stappen er genomen moeten worden om de cursist zijn of haar doel te laten bereiken. Het is fijn dat we onze cursisten tijdens de activiteiten in het Studiehuis deze persoonlijke aandacht kunnen bieden’’, aldus Anouk.

Naast Rotterdam, zijn er ook studiehuizen in Leiden, Maassluis, Breda en Tilburg.

 

De beroepenkaarten