Menu

Bader vertelt zijn verhaal. ‘Taal is de sleutel tot elk land’

,,Ik zat in de trein naar Nederland en dacht ‘wat voor taal spreken ze daar eigenlijk´?” Bader vluchtte uit zijn land, Syrië, vanwege de oorlog. Nu studeert hij werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft, speelde dit jaar in een Nederlandstalig toneelstuk en zet zich in voor een duurzame toekomst. In een vol studiehuis (Rotterdam) presenteerde hij op 8 november jl. over zijn leven en inspireerde Delken&Boot en onze cursisten met zijn verhaal.

Trots laat Bader de uitslagen van zijn middelbare schoolexamens zien. ,,Ik was onverwachts de tiende beste student van Syrië. Ik kon toen beginnen met een studie werktuigbouwkunde aan de universiteit van Aleppo’’. Bader was al bezig met zijn afstudeerproject, toen zijn succesvolle studentenleven ruw werd onderbroken door de oorlog in Syrië. Hij werd hierdoor gedwongen om zijn universiteit, zonder diploma, verlaten.

Bader verliet Aleppo en keerde terug naar zijn geboortedorpje, vlakbij de Turkse grens. Hier hield hij zich bezig met duurzame energie. Hij ontwierp windturbines, om de inwoners van zijn dorp zo te voorzien van elektriciteit. Later volgde ook zonnepanelen. ,,Mijn vader kijkt nog steeds gratis TV’’, grapt Bader.

Uiteindelijk was het voor de jonge werktuigbouwkundige niet langer veilig om in Syrië te blijven. ,,Ik raakte in de problemen omdat ik niet mee wilde doen met de oorlog.” Hij vluchtte via Turkije naar Nederland. Een gevaarlijke tocht, in een bootje over de Middellandse zee. ,,Als ik had geweten hoe gevaarlijk het zou zijn, had ik het nooit gedaan’’, vertelt hij.

Bader kwam in Nederland terecht. Op zijn verjaardag kreeg hij een huis in Rotterdam. Het beste cadeau wat ik had kunnen krijgen’’. Naast zijn inburgeringslessen leerde hij ook Nederlands door vrijwilligerswerk te doen bij Vluchtelingenwerk. En hij had dan wel geen diploma op zak, maar wel een cijferlijst van zijn studie in Aleppo. Hij liet deze waarderen, en kon hierna, en na vele toelatingstoetsen, starten met een schakelprogramma werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft.

Daarnaast speelde hij mee in het toneelstuk ‘My name is’, in het Nederlands. In het stuk vertelt hij over zijn vlucht. ‘Ik vond het heel spannend om voor zoveel mensen op te treden, en in het Nederlands. Het was veel tekst en het moest goed Nederlands zijn’, vertelt Bader.

,,Taal is belangrijk. Het is in elk land de sleutel.’’, sluit hij af. ,,Zonder taal kan je niks. Ik was ooit, net als jullie, een Nederlandse taalstudent. Ik wist dat het belangrijk was en dat ik daarom heel veel moest leren. Ik hoop dat jullie nog beter Nederlands gaan spreken dan ik!’’.

 

De presentatie is een van de activiteiten die zijn georganiseerd in het kader van Oriëntatie op de Nederlandse Arbeids (ONA). Tijdens deze ONA-activiteiten, georganiseerd door docente en coördinator van het Studiehuis Rotterdam Anouk, kunnen (NT2-)cursisten meer leren over werken in Nederland. De activiteiten zijn vrijblijvend en vullen de verplichte ONA-lessen aan.